SVAIGAS DZĒRVENES

Dzērveņu ražas novākšana saimniecībā sākas septembra beigās un turpinās līdz salam. Ogas lieliski pārziemo uz lauka, un arī pavasarī var atrast pa kādai sārtai ogai.

Lielogu dzērvenes, tāpat kā parastās purva dzērvenes, uzturā var izmantot ļoti daudzveidīgi – svaigā veidā, žāvētas, ievārījumos, sulās, kompotos u.c. Savas rūgteni skābās garšas un koši sārtās krāsas dēļ tās var lieliski papildināt tradicionālās garšas buķetes, kā arī ar košo krāsu padarīs ēdienu krāsaināku. Šīs ogas var pagatavot pūdercukurā vai sajaukt ar medu, gatavot dažādus dzērienus vai ēdienus. Lai tās kļūtu sulīgas kā purva dzērvenes, nepieciešams ogas sasaldēt. Sals pārplēš šūnu membrānas, padarot ogu sulīgu. Ogu saldēšana ir labākais saglabāšanas veids mūsdienās.