Dalies pieredzē, izsaki viedokli! Būsim priecīgi saņemt atsauksmes e-pastā janis.bierands@strelnieki.lv un Jūsu jaunās receptes, kuras, iespējams, popularizēsim ievietojot Internet mājas lapā www.strelnieki.lv sadaļā Receptes.


TRADICIONĀLĀS RECEPTES
RECEPTES GARDĒŽIEM




TRADICIONĀLĀS RECEPTES
Iesaka ogu audzētājs SIA „Lienama Alūksne”

Dzērveņu kompots
Dzērveņu ievārījums

Dzērveņu kompots

Sastāvdaļas

  • Dzērvenes
  • Cukurs
  • Ūdens
Pagatavošana
    Noskalotas ogas sapilda sterilizētā stikla burkā, aizpildot 1/2 līdz 4/4 tilpuma. Uzvāra sīrupu. Uz 1 l ūdens 350 g cukura. Atdzesē līdz 40-50º C. Ogas pārlej ar sīrupu. Liek pasterizēties, pamazām uzsildot līdz 80º C. Šādā temperatūrā pasterizē 10 – 15 min. Uzmanību: pasterizējot nedrīkst uzvārīt, jo tad ogas var pārplīst!
    PS. Var izmantot arī 2x pārliešanas metodi.


Uz augšu

Dzērveņu ievārījums

Sastāvdaļas

  • 1 kg dzērveņu
  • 0,7 – 0,9 kg cukura
Pagatavošana
Ir 3 pagatavošanas veidi:
  • 1) Noskalotas dzērvenes samaļ gaļas mašīnā (var izmantot arī blenderi), iegūto masu vāra kopā ar cukuru līdz atbilstošai konsistencei, beigās pievienojot garšvielas;
  • 2) Noskalotas ogas blanšē verdošā ūdenī vai 3 – 5 min pavāra. Pievieno cukuru un vāra līdz gatavībai.
  • 3) Ogas sasaldē saldētavā, atkausē, pievieno cukuru 0,5 – 0,9 kg, atkarībā no tā, cik saldu vēlas. Vāra uz lēnas uguns līdz gatavībai.


Uz augšu


RECEPTES GARDĒŽIEM
"Dzērvenes ir vislatviskākās ogas", uzskata gardēde Biruta Ozola. Gribi būt sārts un veselīgs? Ēd dzērvenes!

Glazētas dzērvenes
Dzērveņu - ķirbju maize
Karbonāde ar ziemas augļiem
Dzērveņu - ķirbju zupa
Dzērveņu - banānu riekstu maize
Dzērveņu un bumbieru sacepums
Aukstā dzērveņu zupa ar džinu
Gaļas sacepums ar dzērvenēm
Dzērveņu mērce
Dzērveņu mērce pie gaļas (ieteicama pie medījuma)
Sarkano kāpostu sautējums ar dzērvenēm
Dzērveņu karbonāde
Dzērveņu - valriekstu maize
Dzērveņu - banānu - auzu pārslu smalkmaizītes (kēksi)
Dzērveņu - vīģu "vīru zapte" (čatnijs)
Pildīti ķirbīši
Dzērveņu - aveņu uzpūtenis
Dzērveņu - valriekstu mafini
Dzērveņu un ābolu čatnijs
Dzērveņu četrstūrīši
Ābolu - dzērveņu - čili sacepums
Melleņu mafini

Glazētas dzērvenes

Sastāvdaļas

  • 700 g cukura
  • 350 g dzērveņu
Pagatavošana
    Sasilda cepeškrāsni līdz 160º C. Vidēji lielā katlā sajauc dzērvenes, cukuru un 750 ml ūdens, uzvāra, un turpina uz lēnas uguns vārīt 30 minūtes. Noņem no uguns. Dzērvenes nokāš un sīrupu ielej atpakaļ katlā. Dzērvenes izber uz ar pergamentu izklātas plāts un cep krāsnī 30 minūtes, līdz tās izžuvušas. Pa to laiku vāra sīrupu uz karstas uguns, līdz tas sasniedz 115º C (apmēram 5 minūtes). Atdzesē 30 minūtes. Dzērvenes liek litra burkā, pārlej ar sīrupu, aizvāko. Ledusskapī var uzglabāt 1 mēnesi.


Uz augšu

Dzērveņu - ķirbju maize

Sastāvdaļas

  • 2 mazliet sakultas olas
  • 450 g cukura
  • 125 ml eļļa (ne olīvu vai cita ar izteiktu garšu)
  • 250 ml ķirbju masa
  • 500 g miltu
  • 1 ēdamkarote garšvielas - kopā sajaukts smalkais kanēlis, krustnagliņu pulveris, ingvers, muskatrieksts, Jamaikas pipari, kas ir pie rokas.
  • 1 tējkarote sodas
  • 1/2 tējkarote sāls
  • 250 ml sakapātas dzērvenes
Pagatavošana
    Labi sajauc olas, cukuru, eļļu un ķirbi. Atsevišķi sajauc miltus, garšvielas, sodu un sāli. Miltu vidū ietaisa bedrīti un tur ielej šķidro masu. Sajauc līdz visi milti iejaukti. Iejauc dzērvenes. Liek 2 ietaukotās maizes panniņās un cep iepriekš iesildītā 180º C krāsnī 1 stundu.


Uz augšu

Karbonāde ar ziemas augļiem

Sastāvdaļas

  • 6 biezas karbonādes šķēles
  • 2 lieli apelsīni
  • 2 ēdamkarotes brūnā cukura
  • 5 baltmaizes šķēles, sagrieztas kubiciņos
  • 100 ml dzērveņu
  • 75 ml sakapātu selerijas kātu
  • 3 ēdamkarotes ūdens
  • Sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana
    Karbonādei nogriež liekos taukus, ierīvē ar sāli un pipariem un apbrūnē no nogrieztajiem taukiem izkausētos taukos. Nosusina uz papīra dvielīšiem un liek vienā kārtā seklā krāsns drošā cepamā traukā. No apelsīniem nogriež 6 šķēles, pārējiem apelsīniem izspiež sulu. Ja vajadzīgs, pievieno ūdeni, lai būtu 150ml šķidrums. Pievieno brūno cukuru un pārlej karbonādēm. Cep pie 160º C 45 minūtes, pa starpu divas vai trīs reizes pārlaistot ar šķidrumu traukā. Pa to laiku sajauc maizes kubiciņus, dzērvenes, seleriju, sāli un ūdeni, sadala vienlīdzīgi uz apelsīnu šķēlēm un uzliek uz katras karbonādes šķēles, pārlej ar šķidrumu traukā un cep vēl 15 minūtes. Ja grib pasniegt želētu, vāra ilgāk, līdz sāk želēties – piliens sastingst uz auksta šķīvja.


Uz augšu

Dzērveņu - ķirbju zupa

(4 personām)

Sastāvdaļas

  • 1 ēdamkarote olīvu eļļas
  • 1/2 kg nomizota ķirbja, sēklas izņemtas
  • 2 glāzes nomizotu sakapātu ābolu, serdes izņemtas
  • 1/2 glāze dzērveņu
  • 1/3 glāze sakapātu sīpolu
  • 1/3 glāze sakapātu selerijas kātu
  • 1/4 glāze sakapātu burkānu
  • 1/2 tējkarote sarīvētas svaigas ingvera saknes
  • 1 tējk. sāls
  • 1/4 tējk. sasmalcinātu piparu
  • šķipsniņa smalkā kanēļa
  • šķipsniņa sasmalcināta muskatrieksta
  • 2 1/2 glāzes ūdens
  • 1 glāze dzērveņu sulas
  • Dzērveņu garnitūrai
  • 1/2 glāze dzērveņu
  • 2 ēdamkarotes ūdens
  • 1 ēdamkarote cukura
  • 1 ēdamkarote medus
  • dabīgais jogurts
Pagatavošana
    Zupai - sakarsē olīvu eļļu uz vidējas uguns. Pievieno gabaliņos sagrieztu ķirbi un nākamos 6 produktus un sautē līdz sīpoli mīksti, palaikam apmaisot, apmēram 15 minūtes. Iejauc sāli, piparus, kanēli un muskatriekstu. Pievieno ūdeni un dzērveņu sulu un uzvāra. Samazina liesmu un vāra uz lēnas uguns līdz dārzeņi mīksti, apmēram 20 minūtes. Dzērvenēm - dzērvenes, ūdeni un cukuru vāra mazā katliņā uz vidējas uguns līdz ogas “sprāgst”, apmēram 4 minūtes. Zupu sasmalcina blenderī. Ja vēlas šķidrāku zupu, pievieno vēl dzērveņu sulu. Pievieno sāli un piparus pēc garšas. Pasniedz bļodiņā ar karoti jogurta un dzērveņu garnitūru.


Uz augšu

Dzērveņu - banānu riekstu maize

Sastāvdaļas

  • 500 ml miltu
  • 1 ēdamkarote cepamā pulvera
  • 1/2 tējkarote sāls
  • 200 ml cukura
  • 250 ml dzērveņu (sakapātas, ja lieto kultivētās)
  • 1 ola
  • 1 tējkarote sarīvētas apelsīna miziņas
  • 125 ml piena
  • 250 ml saspiestu banānu
  • 250 ml sadrupinātu valriekstu
Pagatavošana
    Sakarsē krāsni līdz 170º C. Sajauc visus sausos produktus. Saputo sviestu un cukuru, iekuļ olu, pievieno dzērvenes un sarīvēto apelsīna miziņu. Labi sajauc. Iejauc pienu un saspiestos banānus. Iemaisa miltus un riekstus, līdz viss šķidrums uzsūkts (nepārmaisīt!) Liek ietaukotā maizes formā un cep 1 stundu un 15 minūtes. Atdzesē formā 5 minūtes, tad atdzesē uz režģa.


Uz augšu

Dzērveņu un bumbieru sacepums

(6 personām)
Nepieciešams īpašs neglazēts krāsns drošs pods (Romertopf). Tos taisa Jelgavas keramika un Latgales keramiķis Vogulis.

Sastāvdaļas

  • 4 bumbieri
  • 1 ēdamkarote citronu sulas
  • 250 ml dzērveņu
  • 125 ml cukura
  • 125 ml dzērveņu sulas
  • Virsai
  • 250 ml miltu
  • 0.5 tējkarote cepamā pulvera
  • 0.5 tējkarote sarīvēta muskatrieksta
  • 0.5 tējkarote smalkā kanēļa
  • 65 g sviesta
  • 4 ēdamkarotes cukura
  • 125 ml piena
Pagatavošana
    Bumbierus nomizo, izņem serdi un sagriež 6 gabalos. Tūlīt apslaka ar citronu sulu. Liek izmērcētā podā, iejauc dzērvenes un cukuru. Pārlej ar sulu, aizvāko un liek aukstā krāsnī. Ieslēdz uz 220º C un atstāj 40 minūtes. Pa to laiku sajauc miltus un cepamo pulveri, iegriež sviestu un sadrupina miltos līdz atgādina putraimus. Iejauc cukuru un garšvielas, pievieno pienu, līdz veidojas mīkla. Izveltnē apmēram 1 cm biezumā un ar liķiera glāzi vai citādu formu 4 cm diametrā izspiež 12 aplīšus. Kad augļi gatavi, liek tiem virsū mīklas aplīšus, pārkaisa ar cukuru un atlikušo pienu, ja ir, un cep bez vāka 20 minūtes.


Uz augšu

Aukstā dzērveņu zupa ar džinu

(6 personām)

Sastāvdaļas

  • 450 g svaigu vai saldētu dzērveņu
  • 15 g cukura
  • 1 citrons, nomizots, sagriezts šķēlēs un sēklas izņemtas
  • 1 apelsīns, nomizots, sagriezts šķēlēs un sēklas izņemtas
  • Šķipsniņa maltu krustnagliņu
  • Pustējkarote malta kanēļa
  • Šķipsniņa smaržīgo Jamaikas piparu (allspice)
  • 225 ml ūdens
Pagatavošana
    Sajauc katlā visus produktus, uzvāra, samazina liesmu un vāra uz lēnas uguns 15 minūtes. Atdzesē un liek pa nakti ledusskapī. Samaļ gaļas mašīnā, tad blenderī, līdz masa vienveidīga. Liek ledusskapī un atdzesē ļoti aukstu. Pirms pasniedz galdā, iejauc 85 ml džina, lej bļodiņās un katrai bļodiņai uzliek bazilika lapu.


Uz augšu

Gaļas sacepums ar dzērvenēm

(6-8 personām)

Sastāvdaļas

  • 450 ml sakapātu sīpolu
  • 150 ml sakapātu selerijas kātu
  • 4 ķiploka daiviņas, saspiestas
  • 1.5 tējkarotes sausa timiāna
  • 2 ēdamkarotes sviesta
  • 1 tējkarote sāls
  • 1.5 tējkarotes maltu melno piparu
  • 600 ml ļoti smalki sakapātu sēņu
  • 1.5 kg maltas gaļas, jauktas, apmēram uz pusi cūkas un liellopu
  • 300 ml svaigas baltmaizes drupatas
  • 2 olas, mazliet sakultas
  • 250ml dzērveņu mērce
  • 4450 g bundža tomātu, notecinātu un sakapātu
  • 100 ml sakapātu pētersīļu
  • 3 šķēles liesa bekona, pārgrieztas uz pusēm
Pagatavošana
    Pannā izkausē sviestu un cep sīpolus, ķiplokus, seleriju un timiānu, līdz sīpoli mīksti. Pievieno sāli, piparus un sēnes un cep maisot, līdz sēnes mīkstas un viss šķidrums uzsūkts, apmēram 10 minūtes. Liek lielā bļodā un atdzesē. Pievieno visus pārējos produktus, labi sajauc un liek krāsns drošā traukā, pārklāj ar bekona šķēlēm un cep pie 180C iepriekš sasildītā krāsnī apmēram stundu, līdz, iedurot irbulīti, sula vairs nav sārta.


Uz augšu

Dzērveņu mērce

Sastāvdaļas

  • 1 1/2 tase cukura
  • 1 1/4 tases ūdens
  • 350 g svaigu dzērveņu
Pagatavošana
    Lielā katlā sajauc cukuru ar ūdeni, izvāra, pa laikakm apmaisot. Vāra neaizvākotu 3 minūtes. Pievieno dzērvenes, atkal uzvāra un vāra uz lielas uguns minūtes 8 līdz miziņas sāk sprāgt. Pasniedz siltu vai atdzesētu.


Dzērveņu mērce pie gaļas (ieteicama pie medījuma)

Sastāvdaļas

  • 1 ēdamkarote sviesta
  • 50 g dārzeņu (kopā)- selerija sakne, burkāni, puravs, sīpoli (ieteicams šalotes, bet var to vietā pie sīpola pielikt mazliet ķiplokus
  • 100 ml dzērveņu sulas
  • 400 ml liellopu buljona (no kubiciņiem)
  • 2 tējkarotes cukura
  • 2 ēdamkarotes cietes
  • “šļukiņa” sarkanvīna
  • svaigi malti melnie pipari
  • jūras sāls
Pagatavošana
    Smalki sakapātos dārzeņus apcep sviestā. Pievieno dzērveņu sulu, buljonu un cukuru. Vāra uz lēnas uguns apmēram 20 minūtes.


Uz augšu

Sarkano kāpostu sautējums ar dzērvenēm

Pagatavošana

    Katlā izkausē 2 ēdamkarotes sviesta un cep 2 ēdamkarotes smalki sakapātus sīpolus, līdz tie ir mīksti. Pievieno apmēram 6 glāzes (vidēji liela galviņa) saēvelētus sarkanos kāpostus, 1 tējkaroti sāls un 75 ml ūdens. Aizvāko un vāra uz lēnas uguns 10 minūtes. Pievieno 2 glāzes dzērveņu un 75 ml ūdens. Vāra uz lēnas uguns, līdz dzērvenes mīkstas, apmēram 5 minūtes. Pievieno 125 g brūnā (dzeltenā) cukura, 3 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa (vai 75 ml sarkanvīna un 1/2 tējkaroti smalkā kardemona. Turpina vārīt, līdz kāposti mīksti jūsu gaumei.


Uz augšu

Dzērveņu karbonāde

(6 personām)

Sastāvdaļas

  • 6 biezas karbonādes šķēles
  • 1 vidēji liels sīpols, plāni sagriezts
  • 500 ml plāni sagriezti seleriju kāti
  • 500 ml svaigas (vai saldētas) dzērvenes, raupji sakapātas
  • 75 ml medus
  • 1 tējkarote putnu gaļas garšvielu
  • Sāls un pipari pēc garšas
  • 125 ml ūdens
Pagatavošana
    No karbonādes šķēlēm nogriež liekos taukus un tos kausē lielā smagā pannā. Ar caurumotu karoti izņem dradžus. Pievieno seleriju un sīpolus un maisa 3 minūtes. Izņem dārzeņus no pannas, apbrūnē tanī karbonādes šķēles, abas puses, nolej liekos taukus. Sajauc dzērvenes un garšvielas un pārlej gaļai. Pievieno seleriju un sīpolus un ūdeni. Cieši aizvāko un sautē uz lēnas uguns. Pēc pusstundas apgriež karbonādes šķēles uz otru pusi, ja pārāk sauss, pievieno mazliet ūdeni, un cep vēl pusstundu.


Uz augšu

Dzērveņu - valriekstu maize

Sastāvdaļas

  • 900 g miltu
  • 700 g cukura
  • 3 tējkarotes cepamā pulvera
  • 1 tējkarote sodas
  • 125 g sakapātu valriekstu
  • 125 g sviesta
  • 900 g sasaldētu dzērveņu
  • 2 olas
  • 625 ml apelsīnu sulas
Pagatavošana
    Lielā bļodā samaisa miltus, cukuru, cepamo pulveri, sodu un valriekstus. Iejauc sakapātu sviestu. Blenderī samaļ sasaldētas dzērvenes un pievieno miltiem. Saputo olas un pievieno masai kopā ar apelsīnu sulu, līdz visi milti iejaukti. Liek 2 ietaukotās maizes formiņās un cep iepriekš iesildītā 180º C krāsnī 1 1/2 stundas.


Uz augšu

Dzērveņu - banānu - auzu pārslu smalkmaizītes (kēksi)

Sastāvdaļas

  • 300 ml miltu
  • 300 ml auzu pārslu
  • 150 ml cukura
  • 1.5 tējkarote cepamā pulvera
  • 1 tējkarote sodas
  • 0.5 tējkarotes sāls
  • 1 ola
  • 500 ml saspiestu banānu (5 - 6 banāni)
  • 75 ml kausēta sviesta
  • 250 ml dzērveņu
Pagatavošana
    Iesilda krāsni līdz 190º C. Sajauc visus sausos produktus. Sakuļ olu, banānus un izkausēto sviestu, pievieno sausajiem produktiem. Samaisa un iecilā dzērvenes. Pilda ietaukotās kēksa formās (12 gab.). Cep 25 minūtes.


Uz augšu

Dzērveņu - vīģu "vīru zapte" (čatnijs)

Sastāvdaļas

  • 700 g dzērveņu
  • 700 g cukura
  • 2 vidēji lieli apelsīni, sakapāti ar visu mizu, bet sēklas izņemtas
  • 1 vidēji liels sīpols, smalki sakapāts
  • 65 g rozīņu
  • 50 g Indijas riekstu
  • 8 žāvētas vīģes, sakapātas
  • 1 tējkarote sāls
  • 1 tējkarote smalkā kanēļa
  • 1 tējkarote kajena piparu (smalkie, pulveris)
  • 1 tējkarote sinepju pulvera
  • 3 ēdamkarotes ļoti smalki sakapātas, nomizotas svaiga ingvera saknes
Pagatavošana
    Visas sastāvdaļas liek lielā katlā un vāra uz vidējas uguns, sākumā maisot līdz viss cukurs izkusis. Palielina karstumu un vāra, līdz dzērvenes sāk sprāgt, kādas 5 minūtes. Liek burciņās, aizvāko. Burciņas liek lielā katlā un pārlej ar vārošu ūdeni tā, lai burciņas ir pilnīgi zem ūdens. Katlu aizvāko un vāra 15 minūtes. Tumšā vēsā vietā var uzglabāt gadu. Atvērtu burciņu jāuzglabā ledusskapī.


Uz augšu

Pildīti ķirbīši

Sastāvdaļas

  • 400 ml vistas buljona no kubiciņiem
  • Puse tējkarotes sausa timiāna
  • 200 ml savvaļas vai brūno rīsu (der arī parastie rīsi vai putraimi, var būt jaukti)
  • 150 ml sakapātu puravu
  • 6 mazi ķirbīši vai kabači apmēram 8-10 cm diametrā
  • 75 ml žāvētas korintes vai dzērvenes, vai arī svaigas dzērvenes
  • 75 ml sakapātas žāvētas aprikozes
  • 3 ēdamkarotes izkausēta sviesta
  • Sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana
    Katlā uzvāra buljonu un timiānu. Pievieno rīsus un vāra aizvākotu uz lēnas uguns 30 minūtes. Pievieno puravus un turpina vārīt vēl 15 minūtes, līdz rīsi mīksti. Noņem no uguns un atstāj aizvākotu 5 minūtes. Nokāš lieko šķidrumu, ja tāds ir. Pa to laiku nogriež ķirbīšiem apmēram trešo daļu no augšas un ar tējkaroti izgrebj sēklas. Liek uz plāts ar nogriezto pusi uz leju un cep pie 180º C 30 minūtes. Apgriež otrādi, apsedz ar foliju un cep vēl 20 minūtes. Lielā bļodā sajauc rīsu masu ar dzērvenēm, korintēm un aprikozēm. Iejauc izkausēto sviestu un pievieno sāli un piparus pēc garšas. Pilda ķirbīšos, liek uz plāts un cep pie 220º C 10 minūtes.


Uz augšu

Dzērveņu - aveņu uzpūtenis

(8 - 10 personām)

Sastāvdaļas

  • 450 g avenes, svaigas vai sasaldētas un atkausētas
  • 500 ml dzērvenes
  • 250 ml cukurs
  • 3 ēdamkarotes želantīns
  • 4 olu baltumi
  • 1/4 tējkarote sāls
  • 250 ml putu krējums
Pagatavošana
    Avenes izspiež caur sietu un izmet sēklas. Ja nepieciešams, izspiestajām avenēm pielej ūdeni, lai būtu 375 ml. Lielā katlā sajauc ar dzērvenēm un 125 ml cukura, pārkaisa ar želatīnu un atstāj 5 minūtes. Liek uz mērenas liesmas un maisa, līdz želatīns izkusis un dzērvenes sāk "sprāgt", minūtes 5. Katlu liek ledus ūdenī un maisa, līdz masa kļūst bieza. 1.5 l tilpuma souffle bļodai (trauks ar stāvām malām) apsien dubulti pārlocītu foliju 5 cm augstumā. Sakuļ olu baltumus ar sāli, līdz veidojas stingras putas. Turpina kult, pamazām pievienojot atlikušos 125 ml cukura. Turpina kult, līdz masa kļūst spīdīga. Citā bļodā sakuļ putukrējumu. Iecilā dzērveņu maisījumu un saputoto krējumu olu baltumos. Pilda sagatavotajā traukā un liek ledusskapī uz vismaz 4 stundām. Noņem foliju un dekorē ar veselām svaigām vai daļēji atkausētām avenēm.


Uz augšu

Dzērveņu - valriekstu mafini

Sastāvdaļas

  • 500 ml miltu
  • 1 ēdamkarote cepamā pulvera
  • 0.5 tējkarote sodas
  • 0.5 tējkarote sāls
  • 375 ml dzērveņu (ja lieto kultivētas, sakapā)
  • 125 ml sadrupinātu valriekstu
  • 2 olas
  • 250 ml piena
  • 65 ml izkausēta sviesta
  • 1 tējkarote vaniļas ekstrakta (ja ir, var aizvietot ar 11 paciņām vaniļas cukura)
Pagatavošana
    Sasilda krāsni uz 190º C. Sajauc visus sausos produktus līdz ar dzērvenēm un valriekstiem. Sakuļ olas, pienu, sviestu un vaniļu, pievieno sausajiem produktiem, maisot, līdz viss mitrums uzsūkts. Pilda 12 labi ietaukotās kēksa (mafina) formās un cep 25 minūtes.


Uz augšu

Dzērveņu un ābolu čatnijs

Sastāvdaļas

Marles maisiņā iesien:

  • kanēļa mizas standziņu
  • 1 tējkaroti smaržīgos piparus (allspice), saspiestus
  • 1 tējkaroti kumina (Romas ķimenes) sēklas

  • 1 kg āboli, nomizoti, SERDES IZŅEMTAS, sagriezti kubiciņos
  • 1 kg dzērvenes, nomazgātas
  • 500 g sīpoli, sakapāti
  • 500 g Jelgavas brūnais cukurs
  • 284 ml ābolu etiķis
  • 1 ēdamkarote sarīvēts svaigs ingvers
Pagatavošana
    Visas sastāvdaļas liek lielā katlā, marles maisiņu ierušina vidū, uzvāra un tad vāra uz lēnas uguns 1.5 stundu. Šo čatniju var uzglabāt noslēgtās burkās.


Uz augšu

Dzērveņu četrstūrīši

Sastāvdaļas

  • 300 ml milti
  • 300 ml auzu pārslas
  • 150 ml brūns cukurs
  • Ceturtdaļtējkarote cepamās sodas
  • 100 g sviests
  • 45 ml dzērveņu mērce
  • 100 ml mandeļu skaidiņas
Pagatavošana
    Bļodā sajauc miltus, auzu pārslas, cukuru un sodu. Iegriež sviestu un ar rokām ieberž, līdz atgādina putraimus. Pusi masas iespiež ietaukotā 20 cm četrstūrainā (vai līdzīga tilpuma) pannā. Pārlej ar dzērveņu mērci. Atlikušajā mīklā iejauc mandeļu skaidiņas un klāj uz dzērvenēm. Viegli nospiež. Cep iepriekš iesildītā 180º C krāsnī 45 minūtes, līdz virsa zeltaini brūna. Sagriež četrstūrīšos un pasniedz siltu ar vaniļas saldējumu vai atdzesētus.


Uz augšu

Ābolu - dzērveņu - čili sacepums

(6-8) personām)

Sastāvdaļas

  • 125 ml cukurs
  • 2 ēdamkarotes milti
  • 1 ēdamkarote čili pulveris
  • pustējkarote malts kanēlis
  • 1/4 tējkarote malts muskatrieksts
  • 8 āboli - nomizoti, serdes izņemtas, sagriezti biezās šķēlēs
  • 300 ml dzērvenes
Pagatavošana
    Sakarsē krāsni uz 180º C. Lielā bļodā sajauc cukuru, miltus, čili pulveri, kanēli un muskatriekstu. Pievieno sagrieztos ābolus un dzērvenes. Labi samaisa. Liek 23 x 33 cm pannā. Sagatavo pārkaisāmo virsu: bļodā sajauc 150 ml miltus, 150 ml brūno cukuru, pustējkaroti smalko kanēli, 1/4 tējkarotes maltu muskatriekstu un 125 ml auksta sviesta, līdz masa atgādina putraimus. Pārkaisa āboliem pannā un cep 1 stundu, līdz āboli labi mīksti. Pasniedz siltu.


Melleņu mafini

Sastāvdaļas

  • 200 g miltu
  • 150 g cukura
  • 3 tējk. cepamā pulvera
  • 1/2 tējk. sāls
  • 225 ml piens
  • 75 g izkausēta sviesta
  • 1 sakulta ola
  • 50 g melleņu (svaigu vai saldētu)
Pagatavošana
    Ietauko mafinu veidnītes ar 90 ml tilpumu un uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Bļodā iesijā miltus, cukuru, cepamo pulveri un sāli. Ar dakšiņu citā bļodā sakuļ pienu, sviestu un olu. Miltu maisījuma viducī iespiež iedobi un šim maisījumam pievieno piena maisījumu un mellenes. Ar dakšiņu ātri samaisa, līdz sausās sastāvdaļas kļust miklas. Neputo. Mīklai jābūt gabalainai. Katrā veidnītē ieliek pilnu karoti mīklas. Veidnītēm jābūt piepildītām mazliet vairāk kā līdz pusei. Cep cepeškrāsnī 20-25 minūtes zeltaini brūnus.Liek galdā siltus vai aukstus.



Uz augšu

2010 © Z/S STRĒLNIEKI :: IZSTRĀDĀTS SIA "TAVS DATORSERVISS"